ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Για εμάς στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η Υπεύθυνη Κατανάλωση αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των καταναλωτών μας.
Ένα από τα παλαιότερα προϊόντα του πολιτισμού μας, η μπύρα είναι φυσικό προϊόν που παρασκευάζεται κυρίως από νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο, και μαγιά. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ήπια κατανάλωση της μπύρας είναι ωφέλιμη για την υγεία και ικανή να συνεισφέρει στον υγιεινό τρόπο ζωής.
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχουμε δεσμευτεί για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των καταναλωτών μας ώστε να μπορούν οι ίδιοι να επιλέγουν συνειδητά όταν καταναλώνουν τα προϊόντα μας.
Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, ευαισθητοποιημένη σε θέματα σωστής και υπεύθυνης κατανάλωσης, εφαρμόζει στην επικοινωνία της την προτροπή «Απολαύστε Υπεύθυνα». Παράλληλα δεσμεύτηκε ώστε η προβολή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων των προϊόντων της να εστιάζεται σε ώρες και εκπομπές που δεν στοχεύουν σε ανήλικους.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχουμε αναπτύξει μια φιλοσοφία που διέπει όλες τις ενέργειες marketing που εφαρμόζουμε:
Οι επικοινωνίες που εφαρμόζουμε:
ΔΕΝ επισκιάζουν τη φύση ή τον βαθμό αλκοόλ του προϊόντος.
ΔΕΝ προσδίδουν υπερβολική σημασία στη δύναμη (αλκοολικό βαθμό) του αλκοολούχου ποτού.
ΔΕΝ υπονοούν ενδεχόμενη προτίμηση σε συγκεκριμένο ποτό, λόγω της μεγαλύτερης δύναμης του αλκοολικού του βαθμού,
Η κατανάλωση των προϊόντων μας μπορεί να προβάλλεται ως ένα απολαυστικό μέρος της κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά ΔΕΝ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να συμβάλει στην ατομική κοινωνική επιτυχία ή αποδοχή ή στην προσωπική δημοτικότητα.
ΔΕΝ παρουσιάζουμε τα προϊόντα μας ως μέσο για την άρση προσωπικών αναστολών.
ΔΕΝ συνδέουμε την κατανάλωση με την αλλαγή στη διάθεση ή στην επίλυση προσωπικών προβλημάτων.
ΔΕΝ δημιουργούμε την εντύπωση ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να ενισχύσουν την διανοητική ικανότητα ή να βελτιώσουν την σωματική απόδοση.
Πηγή: Όμιλος Carlsberg. Πολιτική Επικοινωνίας Μarketing

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα προϊόντα μας και θέλουμε οι καταναλωτές μας να τα απολαμβάνουν με τον καλύτερο τρόπο. Παρακάτω ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για υπεύθυνη και απολαυστική κατανάλωση αλκοόλ:
Αποφύγετε ευκαιριακή υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος. Μπορείτε να πίνετε κάθε μέρα από λίγο ώστε να μην ενδώσετε σε ευκαιριακή και υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος.
Ποτέ μην πίνετε μπύρα όταν πρόκειται να οδηγήσετε. Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες από την οδήγηση σε κατάσταση μέθης είναι σαφείς. Ο συνδυασμός του αλκοόλ και της οδήγησης μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα ατυχήματα, ποινικές διώξεις και να έχει σοβαρές συνέπειες στην οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση. Η δική μας σύσταση είναι απλή: Αν πίνετε, μην οδηγείτε. Βρείτε κάποιον άλλο να το κάνει.
Αποφύγετε την κατανάλωση μπύρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το έμβρυο σας και όλα τα ιατρικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι προτιμότερο να μην πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος, ενώ στους άνδρες η υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να μειώσει την υγεία και την ποιότητα του σπέρματος.
Αποφύγετε την κατανάλωση μπύρας εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή. Όπως συμβαίνει και με όλα τα αλκοολούχα ποτά, η μπύρα όταν συνδυάζεται με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της αγωγής ή μεταβάλλει τη χημική της σύσταση.
Αποφύγετε την κατανάλωση του αλκοόλ όταν χειρίζεστε μηχανήματα. Σε περίπτωση κατάχρησης, το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης ή να οδηγήσει σε μη απαραίτητες επικίνδυνες ενέργειες. Είναι καλό να αποφεύγεται πάντα η κατανάλωση οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια χειρισμού μηχανημάτων.
Καταναλώστε αλκοόλ συνήθως με παρέα Είναι προτιμότερο να μην πίνετε αλκοόλ αν είστε μόνοι. Το αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει την διάθεση στην οποία βρίσκεστε. Έτσι, εάν αισθάνεστε μοναξιά η υπερβολική κατανάλωση μπύρας θα κάνει ακόμα πιο έντονη την αίσθηση της μοναξιάς.
Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ εάν παίρνετε μέρος σε μια αθλητική εκδήλωση. Μην πίνετε μπύρα ενώ αθλείστε καθώς επίσης και μετά την ολοκλήρωση της άθλησης αφού το σώμα έχει ανάγκη από νερό για την αντικατάσταση των σωματικών υγρών που έχει χάσει.
Εάν δεν έχετε καταναλώσει μπύρα όλη την εβδομάδα, μην προσπαθήσετε να αναπληρώσετε το χαμένο χρόνο σε μια βραδιά, καθώς έτσι θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας.
Τρώτε λίγο, πιείτε λίγο. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να πίνετε μπύρα με άδειο στομάχι. Ακόμη και ένα μικρό σνακ συμβάλει στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ από τον οργανισμό σας.
Μάθετε την περιεκτικότητα. Η περιεκτικότητα αλκοόλης στην μπύρα ποικίλει ανάλογα με το προϊόν. Οι περισσότερες μπύρες περιέχουν περίπου 5% του όγκου αλλά ορισμένες μπύρες μπορεί να περιέχουν μέχρι και 7% ή ακόμη περισσότερο. Η περιεκτικότητα αλκοόλης της μπύρας αναγράφεται πάντα στην ετικέτα ή στο κουτί, και πρέπει πάντα να την ελέγχετε.
Μην αναμειγνύετε την μπύρα με άλλα ποτά. Η κατανάλωση της μπύρας αποτελεί από μόνη της μια ευχάριστη στιγμή! Η ανάμειξη της με άλλα ποτά μπορεί να αυξήσει το ποσοστό αλκοόλ στο σώμα σας.
Πάντοτε να θυμάστε ότι η μπύρα δεν είναι ένα ποτό που μπορείτε να απολαύσετε ανά πάσα στιγμή. Επιλέξτε εσείς την κατάλληλη ώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημέρας σας.
Η απόλαυση της μπύρας είναι συνδεδεμένη με συναντήσεις φίλων, γιορτές και ευχάριστες στιγμές διασκέδασης. Η υπεύθυνη κατανάλωση σημαίνει πως μπορείτε να διασκεδάσετε και να απολαύσετε την μπύρα σας χωρίς να διατρέχετε κανένα κίνδυνο!
Πηγή: www.carlsberggroup.com: Responsible Consumption

ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ
Η μπύρα επηρεάζει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Όταν η μπύρα καταναλώνεται, το αλκοόλ απορροφάται από το αίμα μέσα από το στομάχι και από το λεπτό έντερο και κυκλοφορεί γρήγορα σε όλα τα μέρη του σώματος. Όταν φτάνει στον εγκέφαλο επηρεάζει τη συμπεριφορά.
Μερικούς ανθρώπους τους κάνει πιο ζωντανούς και ομιλητικούς και άλλους πιο σιωπηλούς και κακόκεφους. Συνήθως το αλκοόλ ενισχύει την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άτομο όταν ξεκινάει να πίνει. Δεν επηρεάζει μόνο τις αναστολές του, αλλά και τον σωματικό συντονισμό του, τα αντανακλαστικά και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που πίνουν υπερβολικά είναι πιο πιθανό να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, να γίνουν πιο επιθετικά και ασταθή.
Ο ρυθμός απορρόφησης του αλκοόλ επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως το πόσο γρήγορα πίνεται καθώς και αν έχει προηγηθεί γεύμα. Η κατανάλωση της μπύρας σε συνδυασμό με την κατανάλωση ενός σνακ ή γεύματος επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα όπως συμβαίνει και με την αργή κατανάλωση της μπύρας ή την εναλλαγή της με νερό.
Καθώς το αίμα περνάει από το συκώτι η αλκοόλη διαλύεται σταδιακά και αποβάλλεται από τον οργανισμό. Η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει την πίεση και τον κίνδυνο νόσου του ήπατος, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου του στόματος και του λαιμού.
Η εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή σε κάποια πιο σοβαρή ψυχική ασθένεια ενώ η υπερβολική κατανάλωση μπύρας αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι έως και τρία ποτήρια μπύρας 250ml ημερησίως για τους άνδρες και έως δύο ποτήρια μπύρας 250ml την ημέρα για τις γυναίκες. Φυσικά, αυτό διαφέρει ανάλογα με το βάρος και την περιεκτικότητα σε νερό του σώματος, παράγοντες που τείνουν να είναι υψηλότερα στους άνδρες.
Πηγή: www.carlsberggroup.com: Responsible Consumption

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΗΠΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΜΠΙΡΑΣ
Η ήπια κατανάλωση μπύρας μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά σας.
Η ασθένεια της στεφανιαίας ή το έμφραγμα αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Ως μέτρα πρόληψης προτείνονται η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η συχνή άσκηση. Ωστόσο, μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αποτελέσει και η ήπια κατανάλωση μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών.
Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά (μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη) με μέτρο, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση τόσο με τα άτομα που απέχουν εντελώς, όσο και με αυτά που πίνουν πολύ. Αυτό υποδεικνύουν πολλές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το όφελος ισχύει για μια ευρεία ομάδα ατόμων, η οποία περιλαμβάνει και ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως όσοι έχουν προδιάθεση να παρουσιάσουν καρδιοαγγειακές παθήσεις ή έχουν διαβήτη.
Επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα:
Ο μηχανισμός που φαίνεται να ευθύνεται για την πλειονότητα των θετικών αποτελεσμάτων, είναι ότι τα επίπεδα «καλής χοληστερίνης» (HDL) στο αίμα αυξάνονται όταν καταναλώνεται αλκοόλ. Οι υψηλές τιμές «καλής χοληστερίνης» δείχνουν να σχετίζονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.
Εμβολή:
Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ εμποδίζει την τάση του αίματος να δημιουργεί θρόμβους.
Φλεγμονή:
Ορισμένοι ερευνητές επεσήμαναν την αντιφλεγμονώδη επίδραση του αλκοόλ και υπογράμμισαν τις πολλαπλές ενδείξεις που υπάρχουν για την αθηροσκλήρωση, η οποία οδηγεί σε καρδιακά επεισόδια και πρόκειται για μια φλεγμονώδη ασθένεια.
Αντίσταση της ινσουλίνης:
Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με τα χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης της ινσουλίνης. Η αντίσταση της ινσουλίνης σχετίζεται με τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, συνεπώς μπορεί να αποτελεί έναν πρόσθετο μηχανισμό με τον οποίο η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο παρουσίασης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις, ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδρά προστατευτικά έναντι και άλλων καρδιοαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων κ.λ.π.
Παράγοντες που επιφέρουν επιπλοκές:
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες – πέραν του τι πίνουν οι άνθρωποι – οι οποίοι επηρεάζουν την υγεία τους, όπως η διατροφή, η κοινωνική θέση, ο τρόπος ζωής, η ατομική τοποθέτηση καθενός μας απέναντι στην υγεία, καθώς και προϋπάρχουσες ασθένειες, οι οποίες – μέχρις ενός σημείου – περιβάλλον. Είναι συνεπώς απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι παράγοντες αυτοί, σε κάθε έρευνα σχετική με τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία.
Ακόμη, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνον η ποσότητα αλκοόλ, αλλά και η συχνότητα κατανάλωσης. Με άλλα λόγια το κάθε πότε και με ποιον τρόπο πίνει κάποιος αλκοόλ.
Η μπύρα μπορεί να συνεισφέρει στην υγιεινή διατροφή!
Η μπύρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες με υψηλή διατροφική αξία, όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά και το νερό, οι οποίες συνεισφέρουν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Η ήπια κατανάλωση μπύρας μπορεί να προσφέρει πολλές βιταμίνες στον οργανισμό. Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καμία τροφή από μόνη της δεν παρέχει το σύνολο των ζωτικών ιχνοστοιχείων, που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Έτσι, η μπύρα πρέπει πάντα να καταναλώνεται με μέτρο και ν” αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πιθανά Οφέλη από τα Φυσικά Συστατικά της Μπύρας
Αντιοξειδωτικά στοιχεία:
Τα φυσικά αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Βρίσκονται όμως και στη μπύρα και προέρχονται ως συστατικά από το ζύθο (κριθάρι) και το λυκίσκο. Η έρευνα έδειξε ότι η περιεκτικότητα του αίματος σε αντιοξειδωτικά, αυξάνεται μετά την κατανάλωση μπύρας, κάτι που σημαίνει ότι τα αντιοξειδωτικά στη μπύρα απορροφώντας εύκολα και ίσως πιο εύκολα από ότι αυτά που προέρχονται από στερεές τροφές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επίδραση των αντιοξειδωτικών της μπύρας είναι άμεση και σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων. Η σημασία των αντιοξειδωτικών για την υγεία, έγκειται στο ότι πιθανώς παίζουν κάποιο ρόλο στην προστασία κατά του καρκίνου, μέσα από τη δράση τους κατά των ελεύθερων ριζών.
Βιταμίνες:
Όπως το ψωμί, το οποίο επίσης παρασκευάζεται από δημητριακά, έτσι και η μπύρα είναι μια καλή πηγή για πολλές ζωτικής σημασίας βιταμίνες. Η μπύρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για παράδειγμα τη νιασίνη, τη ριβοφλαβίνη (Β2), την πυριδοξίνη (Β6), το φολικό οξύ (Β9) και την κοβαλαμίνη (Β12).
Μεταλλικά Στοιχεία:
Η ισορροπία ζωτικών μεταλλικών στοιχείων στη σύσταση της μπύρας είναι ικανοποιητική. Η περιεκτικότητα σε κάλλιο είναι σχετικά υψηλή, ενώ σε νάτριο χαμηλή. Περιέχει λίγο ασβέστιο και πολύ μαγνήσιο, χρήσιμο στην προστασία κατά της πέτρας στη χολή, της απόφραξης των χοληφόρων οδών του ύπατος.
Η ήπια κατανάλωση μπύρας δεν παχαίνει!
Η μπύρα δεν περιέχει λίπος ή λιποπρωτείνη (χοληστερίνη) και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Οι θερμίδες στη μπύρα προέρχονται κυρίως από την περιεκτικότητα της σε αλκοόλ. Η θερμιδική αξία της μπύρας είναι χαμηλότερη από άλλα ποτά, αλλά έχουμε την τάση να την πίνουμε σε μεγάλες ποσότητες. Ο όρος «σωσίβιο» (παχάκια γύρω από το στομάχι) συνδέεται με τη μορφή παχυσαρκίας που εμφανίζουν όσοι πίνουν μπύρα σε αρκετά μέρη της Ευρώπης. Όμως, αυτό μπορεί να μην οφείλεται στη μπύρα, αλλά σε άλλα χαρακτηριστικά των καταναλωτών.
Ζήτημα τρόπου ζωής!
Χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, μέτρια κατανάλωση ποτών και αποχή από το κάπνισμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν αποκλείει την κατανάλωση μπύρας ή άλλων αλκοολούχων ποτών, αρκεί να γίνεται με μέτρο. Ήδη πραγματοποιούνται μελέτες για να εξεταστεί εάν κάποια από τα πιθανά ευεργετικά συστατικά των τροφών και των ποτών – όπως η μπύρα – μπορούν να είναι χρήσιμα για το σώμα και τον οργανισμό μας και να βοηθήσουν στη πρόληψη ασθενειών.

Πηγή: Τα οφέλη της ήπιας κατανάλωσης μπύρας – The Brewers of Europe
23-25 Rue Caroly – B – 1050 Brussels
Tel: +32 (0) 2 672 23 92+32 (0) 2 672 23 92 – Fax: +32 (0) 2 660 94 02
e-mail: info@brewersofeurope.org
www.brewersofeurope.org
Greek Brewers Association
Κηφισσού 102, 122 41 Αιγάλεω
Τηλ.: +30 210 5613452+30 210 561345